ASC naar Bergamo Open 2015

Vorig jaar waren Paul en Richie al als ware pioniers naar Bergamo vertrokken om aldaar hun schaakkunsten te vertonen. Dit jaar wisten zij in Milko, Lilian en Djio nog wat versterking mee te krijgen.

Met 5 man sterk (eigenlijk 3 man, een dame en een kind) probeerden wij wederom de Italiaanse schaakwereld te veroveren. Paul en zijn vrouw Jopie en de familie Bartels deden dit in combinatie met een heerlijke vakantie. Milko reisde per auto alleen voor het toernooi heen en weer naar Italië met drie legen zitplaatsen. We hebben ruim reclame gemaakt, maar niemand ging op het aanbod in om (bijna voor nop) mee te reizen.

Richie speelde in de hoofdgroep (1900+). Met zijn FIDE rating van 1906 was dit nog net toegestaan. Zijn doel was niet het halen van punten, maar de kans krijgen om tegen een (groot)meester te spelen. Met een score van 2 uit 6 tegen een gemiddelde tegenstand van 2108 en in de 2e ronde tegen een FM werden beide doelstellingen gehaald.

Paul had zichzelf op basis van zijn FIDE rating van 1475 aangemeld voor de C-groep, maar de organisatie had zijn Nederlandse rating van 1734 ontdekt en hem op basis daarvan in de B-groep ingedeeld. Met 2½ uit 6 was hij niet helemaal tevreden.

Milko speelde in de C-groep een wisselvallig toernooi. 2 klinkende overwinningen werden overschaduwd door een domme verliespartij en 2 plusremises die gewoon gewonnen hadden moeten worden. De eindscore van 3 uit 6 kwam niet helemaal overeen met de verwachtingen.

Lilian speelde ook in de C-groep het hele toernooi goed en degelijk, maar verloor toch steeds. Dieptepunt was een blunder in de 3e ronde, in een verder hele goede partij. In de laatste ronde kwam dan toch de verdiende winst. Inclusief een bye in ronde 4 kwam ze uiteindelijk op 2 uit 6.

De held die de Nederlandse eer hoog wist te houden was Djio, het jongere broertje van Richie. Hij eindigde in een groep voor de jeugd tot 16 jaar met 4½ uit 7 op een 4e plaats en mocht voor €50,- aan boeken uitkiezen. Helaas waren er alleen boeken in het Italiaans beschikbaar. Gelukkig kon hij een deal sluiten met Paul, die de Italiaanse taal wel machtig is.

Samengevat: Sportief gezien kon het iets beter, maar het gezelschap en het weer waren goed, dus toch een geslaagd schaakweekje. Hopelijk kunnen we de Nederlandse deelname volgend jaar nog verder uitbreiden.

Een uitgebreid verslag is te lezen in de volgende uitgave van het clubblad Hoog Van De Toren.

 

Reacties zijn gesloten.