Schaken op de Basisschool

De Alphense Schaakclub ASC heeft in 2012 een project opgezet om, gedeeltelijk met gelden van sponsoren en fondsen, het mogelijk te maken een professionele schaaktrainer gedurende meerdere jaren in te zetten op enkele basisscholen in de regio Alphen aan den Rijn.

Het project is met het schooljaar 2012/2013 gestart. Belangrijke doelen van het project zijn het stimuleren van schaken op basisscholen en het verhogen van het niveau van het schaken. Het project was gepland drie jaar te duren, waarbij binnen het project de mogelijkheid wordt geboden voor geïnteresseerden, leerkrachten en ouders, een cursus schaaktrainer te volgen zodat ook op langere termijn het schaken gestimuleerd kan worden op de deelnemende scholen.
Voor meerdere scholen zijn schaakmaterialen, als schaakklokken en trainingshulpmiddelen zoals SpeelZ, aangeschaft in het kader van dit project.
Inmiddels is het officiële project in 2016 gestopt omdat het geld op was, wel wordt de training op enkele scholen voortgezet met een externe trainer.

De eerste deelnemende scholen waren het Palet en de Hobbitburcht uit Alphen aan den Rijn en uit Ter Aar het Kompas. Later zijn ook andere scholen gaan deelnemen.

Als eerste trainer was aangetrokken Frank Erwich uit Leiden.

Het project werd mogelijk gemaakt door bijdragen van de deelnemende scholen en kinderen, en door giften van het Rabobank Rijnstreek Fonds, het VSB Fonds, de Leidse Schaakbond en de firma “The Data Caretakers”.


Training op basisscholen in oktober 2012 gestart met Frank Erwich,
te bereiken via http://schaakeducatie.nl/

Op 1 oktober 2012 is Frank Erwich gestart met de training op Het Palet en De Hobbitburcht te Alphen aan den Rijn! Op beide scholen is begonnen met een groep van 14 kinderen. De training werd wekelijks gegeven gedurende 20 weken.
Op de Hobbitburcht werd de training vooral gericht op de betere schakers. De training lijkt hier ook een direct meetbaar resultaat op te leveren. Aan het basisscholenschaaktoernooi van 2013 in Alphen aan de Rijn heeft de  Hobbitburcht met meerdere teams deelgenomen, waarvan 2 teams zijn door gegaan naar de regionale kampioenschappen te Leiden. Hier heeft het eerste team de tweede plaats bereikt, met 1 bordpunt verschil met de winnaar, en ging dus door naar de landelijke finale!
Zie ook  http://schaakeducatie.nl/pupillen/112-hobbitburcht-plaatst-zich-voor-nk-scholen

In het schooljaar 2015/2016 is door de Hobbitburcht met 5 teams deelgenomen aan het Alphens kampioenschap, en gingen twee teams door naar de regionale kampioenschap. Hier werd de derde plaats bereikt door het 1e team, dat daarna in de landelijke competitie de 13e plaats bereikte!

Donderdag 4 oktober 2012 is de training gestart op Het Kompas in Ter Aar, ook met Frank Erwich als trainer. Inmiddels wordt de training gegeven door de jeugdleider van ASC, Richie Bartels. Richie geeft inmiddels schaaktraining op meerdere scholen en op meer plaatsen. Hij is bereikbaar via: http://www.schakenmetrichie.nl/

Zie ook http://schoolschaaksite.nl/ voor meer informatie

KNSB start cursus Schaaktrainer 1 in Alphen aan den Rijn op 10 oktober 2012

In 2012 is ook gestart met de cursus Schaaktrainer 1. Deelnemers (8) aan deze cursus zijn voornamelijk leden van ASC en basisschoolleerkrachten van de deelnemende scholen. Daarom werd deze cursus ook  in Alphen aan den Rijn gegeven. Trainer was de KNSB-trainer Pascal Losekoot, http://www.schaaktraining.nl/

Vanaf 10 oktober 2012 verzorg ik een KNSB kadercursus in Alphen aan de Rijn, bestemd voor mensen die (beter) willen leren lesgeven in stap 1 (van de stappenmethode). Op vijf woensdagavonden wordt u onderwezen in onder meer het lesmodel, de stappenmethode en de schaakontwikkeling van het kind.
De cursus wordt afgesloten met een examen en – als alles goed gaat – een diploma.
Inmiddels is deze cursus afgesloten met een diploma voor alle deelnemers!